Hoe wint de trainer een wedstrijd (5 tips)

05 oktober 2017

Als trainer werk je met een grote groep hardlopers die gewoon trainen voor gezondheid en plezier. Af en toe komt er een echt talent langs. Hoe train je met hem of haar verder? Want dan heb je iemand voor je die mogelijk een wedstrijd kan winnen. Dat verandert ook hoe je traint. Trainerstips om toe te groeien naar de winst van een belangrijke wedstrijd.

Maak een aanvalsplan

Kijk voor de wedstrijd naar de vorm van de hardloper, het parcours en ook wie de concurrentie vormt. Hardlopers zijn vaak gewend om veel kilometers alleen te trainen. Het winnen van wedstrijden hangt af van hoe goed de concurrentie is. De tegenstelling van solo trainen en de dynamiek van een groep in de wedstrijd is groot. Uitgaan van je eigen kracht is altijd goed. Bij een wedstrijd is het nog beter als je dit aanvult met informatie wie de beste concurrenten zijn. De vraag is dan, moet je adviseren om mee te gaan met de concurrentie, en hoe lang? Een aanvalsplan verbetert de blik op de kansen. Uiteindelijk moet de hardloper zelf de sprong wagen en versnellen.

Techniek inzetten tijdens de wedstrijd

Bij wedstrijden speelt altijd een moment waarop de versnelling ingezet zal worden. Train op dat moment. Wat dan speelt is dat de techniek van de hardloper nog beter moet zijn dan tijdens een normaal wedstrijdtempo. Alle armbewegingen moeten kloppen. Bij veel lopers is de armbeweging het signaal voor het tempo en voor de manier van beter bewegen. Besteed meer tijd aan de combinatie van armbewegingen, torso en pasritme tijdens de trainingen.

Opblazen of heel blijven

De atleet zal zeker bij het spannende moment om los te komen van de concurrentie moeten afwegen hoe goed de reserves zijn. Moet je doorgaan en het zaakje opblazen en dat je het dan net haalt. Of kent de hardloper zichzelf zo goed dat hij net onder het niveau van het opblazen blijft maar toch de sprong vooruit maakt.  Op sommige dagen lijkt alles te lukken. Het niveau van het opblazen wordt dan in de perceptie van de atleet helemaal niet bereikt. Bekijk als trainer welke onderdelen daar aan bijdragen. Dit zijn persoonlijke waarden en daarom niet zomaar als een blauwdruk te kopiëren. Iedere hardloper is uniek. Hoe beter je de blauwdruk van de optimale dagen herkent, hoe beter je kunt trainen en voorbereiden op de belangrijke wedstrijden.

Wie zijn de helden?

Iedere atleet is gevoelig voor wat anderen bereiken. Welke atleten zijn de helden van jouw hardlopers? En weet je waarom? Met die kennis kun je de aspiratie losmaken om dat hoge niveau te bereiken. Het kan een doorbraak in de leercurve opleveren. Wie vastzit op een trainingsniveau en dan het vuur weet aan te wakkeren waarmee je toch kunt groeien, maakt veel potentie los. Trainers roepen vaak naar hardlopers dat er geen grenzen zijn. Dit is nogal abstract. Een loper die op een bepaald niveau vast lijkt te zitten zal het op een moment niet meer geloven. Bij het zien van een niveau bij een mede-atleet die er net weer boven zit maakt het de wens los om dat ook te behalen. Het is visueel duidelijk. Het laat ook zien dat een hoger niveau mogelijk is. Waar eerst de grens in het hoofd zat, ontstaat weer een opening om het rendement van trainingen te verhogen.

Kernwoorden voor perfecte wedstrijd en trainingsmateriaal

Bij een goede wedstrijd voelen hardlopers zich sterk. Soms zo sterk alsof alles mogelijk is. Het zelfvertrouwen is hoog. Daarbij lijkt alles onder controle. Achteraf melden winnaars vaak ook dat ze geen enkel slecht moment voelden. Met deze omschrijvingen van fysieke kracht, veerkracht en mentale beheersing kun je heel veel trainingen samenstellen. Hopelijk leiden deze naar winst voor jouw grote talenten.

Foto: Khalid Choukoud werd de snelste Nederlander bij de Dam tot Damloop 2017 (tijd: 47.29). Foto met dank aan organisator Le Champion.
Deel dit artikel