Doel papieren tijger of realistische ambitie

27 oktober 2017

27 oktober 2017 - Doelen stellen is heel belangrijk. Het is ook een grote valkuil. De honger naar een scherpe tijd of een langere afstand is vaak groter dan de benen kunnen dragen. Een doel kan maar beter geen ontmoedigende papieren tijger zijn. Met extra sturing geef je meer realisme aan de plannen.

‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’, dat leest als een financiële bijsluiter en daarom sluit het ook niet aan op de sport. Het is geen ‘crunching the numbers’ om tot een goed trainingsplan te komen. Met horloges, apps, trackers en meters komen we steeds meer te weten over sporters. Het kan doelen verfijnen maar je hebt nog steeds de trainerstouch nodig om tot een kwalitatief sterk plan te komen.

Handvat

Dat verleden biedt veel handvatten voor een trainer. Ten eerste is belangrijk om te weten, welke doelen waren in het recente verleden gesteld? Hoe specifieker, hoe beter. Door de afstand in tijd kun je met de sporter of met de groep met minder emotie kijken naar de prestaties. Dat heeft als voordeel dat je meer naar de kansen en mogelijkheden kijkt.

Mensen veranderen altijd

Hardlopers veranderen. Nieuwe wensen, inzichten en kansen duiken op. Wie vorig jaar alleen interesse had in de 10 kilometer, kijkt nu verleidelijk naar de 10 mijl. Of het najaar biedt leuke crossevenementen. Dat vraagt om een herijking van de trainingen. De voorbereiding op een zanderig crossparcours is heel anders dan een 10 op de weg.

Wat doe je als trainer met de gretigheid?

Die nieuwe wensen hebben een groot voordeel: de hardloper is gemotiveerd. De wil zit er achter. De gretigheid is enorm en dat is een kracht die veel van de uitkomst kan bepalen. Al zijn ook daar geen garanties voor. Terwijl je aan de ene kant de oude resultaten kent en nieuwe doelen stelt, kun je gaan rekenen met de gretige ambitie. Heb je als trainer veel ervaring met deze loper of met deze groep? Dan kun je inschatten hoe sterk de gretigheid de uitkomst bepaalt. Je kan er zelfs een echte wegingsfactor aan hangen.

Tijden zijn geen krachten

Dan komt er nog een andere kant van coachen en trainen om de hoek. Hardlopers praten over eindtijden bij trainingen of wedstrijden. X-minuten en zoveel seconden bij een intervaltraining. Of een eindtijd bij een wedstrijd. Dat zijn uitkomsten. Een mooi gegeven maar het zegt niets over de krachten en kwaliteiten van de hardloper. Kun je een inschatting maken van de fysieke en mentale sterke punten van de loper? Dan krijg je ook snel beelden in je hoofd welke trainingsopbouw maar ook spelvormen passen bij je planning voor het komende jaar.

Doel heeft in de praktijk grote gevolgen

De grote vraag is dan of je met trainen en coachen de sterke punten van de hardloper nog verder kunt verbeteren. Van beginner tot prof, iedereen heeft sterke punten. Dan kun je de koppeling maken tussen de doelen en de manier hoe je dat gaat bereiken, bijvoorbeeld voor het eerst een cross lopen. Terwijl je vorig jaar werkte aan snelheid en een scherpe tijd switch je nu naar kennismaken met het terrein. Veel meer gevoel ontwikkelen voor looptechniek voor het zand en explosiever bewegen. Een doel dat op papier weinig anders lijkt, wordt in de praktijk een heel ander plan voor alle trainingen.

Rol van de trainer: verander op tijd

Als trainer kijk je objectiever tegen trainingen en doelen aan dan de hardloper zelf. Het is dan ook de truc om het proces ‘hoe komen we bij het doel’ en de specifieke doelen zelf te monitoren. Als trainer heb je dan soms sneller in de gaten dan de hardloper of de doelen wel echt haalbaar zijn of passen bij deze hardloper. Wellicht dat de cross eigenlijk niet een van zijn beste punten is. Dan kun je maar beter tijdig overstappen en andere mooie doelen nastreven.

Foto: Shutterstock

Deel dit artikel