De stress van de trainer en hoe je die kleiner maakt

03 november 2017

3 november 2017 - De meeste trainers zijn vrijwilligers. Met hart en ziel worden de trainingen verzorgd maar daarnaast heb je ook een baan, gezin en andere activiteiten. Je groep verwacht je volledige inzet. Dus ren je van werk, naar gezin en naar de hardlooptrainingen. Poeh, dat is veel. Hoe maak je die stress lichter?

Mentale sprintjes

Een werkgever verwacht natuurlijk ook je volledige inzet. Het lijkt daarop alsof de trainer constant sprintjes trekt om toch op tijd bij zijn loopgroep te zijn. Dan komt het managen van je tijd om de hoek. Door stil te staan bij wat belangrijk is, kun je het aantal mentale sprintjes verkleinen. Dat scheelt een hoop stress. Je start met meer overzicht en open minded je training en dat is niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor je hardlopers. Dubbel rendement, dat is een extra reden om naar je tijdsindeling te kijken.

Uur langer of beter?

Je werk is ook uitdagend en vraagt veel inzet. Al snel ligt de verleiding op de loer om toch wat vaker een uurtje langer te werken. Die gewoonte is er ook op de dagen dat je looptraining geeft. Dan gaat het wringen. Het nadeel van langer werken is dat het niet altijd effectief is. Je aandachtscurve is al over de top van de dag. Het is dan heel lastig om die curve nog een keer een stijgende lijn te geven. Een uur langer doorwerken kan nog wel eens heel weinig echt opleveren. Kun je die taak van het laatste uur verschuiven?

Kies jij voor belangrijke acties?

Dan heb je de afweging die je dagelijks maakt tussen urgente taken en belangrijke taken. Je neigt naar urgent om als eerste aan te pakken. Is dat slim? Soms kan je niet anders maar je kijkt liever als trainer naar de belangrijke taken. Je kunt beter het gesprek aangaan met die specifieke hardloper met zijn looptrainingsprobleem dan dat je de groep moet aansturen op de volgende opdracht. De groep is urgent maar als je het probleem met die ene loper aanpakt, weet je dat je hem of haar enorm helpt. Misschien wel voor de rest van zijn leven. Die afweging van ‘urgent’ versus ‘belangrijk’ speelt ook op de dagen dat jij training geeft. Je training is een ‘belangrijk’ tijdsblok. Daar tegenover staat dat je in je werk misschien een urgent probleem hebt. Nu blijkt uit ervaring dat de mensen die op de ‘belangrijke taken’ hun tijd indelen effectiever bezig zijn. Even een snelle tweedeling maken van je taken op de dag dat je training geeft in urgent vs belangrijk kan je helpen bij wat je oppakt die dag. Als er alleen maar ‘urgente taken’ op je lijst staan, weet je dat het een stressvolle dag wordt. Kun je die taken delegeren, laten vervallen of anderszins bijsturen? Dan leer je om vanuit stress over te gaan naar een betere balans. Dat werkt ook positief in de aanloop naar je training.

Energie op peil?

Een dip in energie kan zorgen voor een irritant lastige training. Na werk of studie, direct naar de training haal je misschien nog wel. Als je dan training geeft, kun je halverwege door je energievoorraad raken. Dan is het opeens een stuk lastiger om op slimme vragen van je lopers antwoord te geven. Daarom is het ook beter om in de tijd tussen werk en training ook tijd te besteden aan voeding en drinken. Geen energiedip levert een leuke training op. Bovendien heb je dan scherp in de gaten wie wat doet en hoe goed ze het doen. Tenslotte ben jij ook degene die vooruitgang monitort en de hardlopers stimuleert in hun ontwikkeling. Moet je wel zelf fit voor de groep staan.

Plan voor de training

Wie slechts in zijn hoofd een paar ideeën heeft over de komende training zal veel onrust ervaren. Het zijn slechts losse eindjes van wat je écht aan de hardlopers wilt overdragen. Maak een kort plan voor de training. Vaak is de combinatie van steekwoorden opschrijven en structuren al een goede tool om het goed in je hoofd te ordenen. Wie geen plan heeft, blijft doelloos wat oefeningen herhalen. Het plan zorgt er voor dat je met een fris hoofd bij de training aankomt. Je bent van stuurloos opeens een trainer met een missie

Een trainer is vaak een spil in een club of loopgroep. Als je van tevoren allemaal andere vragen krijgt die niet over de training gaat, is het lastig om je focus vast te houden. Kun je het allemaal tegelijk aan? Geen probleem, laat maar komen. Vind je het vervelend dat je vooraf andere zaken moet aanhoren, vraag dan of de vragen op een ander moment gesteld kunnen worden. Vraag jezelf weer af; doe ik wat urgent is, of wat belangrijk is? Je bent flexibel als trainer maar je kunt niet toveren.

Foto: Shutterstock

Deel dit artikel