4 redenen voor progressie in de lente 2018

30 maart 2018

29 maart 2018 - De lente zit in de lucht. Je ziet meer hardlopers op straat en met de zomertijd zie je ook later op de avond vaker mensen op de hardloopschoenen. Wie weet melden zich meer mensen bij je trainingen. De lente geeft nieuwe energie. Je zal als trainer ook merken dat hardlopers nog meer focus leggen op sneller worden. Je kunt met hen vier goede redenen doornemen waardoor progressie ontstaat.

1 - Je kijkt als trainer altijd naar het heden. Waar zijn je lopers nu toe in staat? Dat geldt niet alleen voor hun snelheid maar ook hoeveel trainingskilometers zij maken in een week. Vergeet zeker niet de crosstraining mee te tellen. Veel hardlopers zijn ook in de brede zin sportmensen. Wellicht wandelen en fietsen zij ook veel. Ook die lichtere vormen van training mag je zeker meetellen bij hun basis. Net die extra kilometers op de fiets of die avond dat ze in het zwembad baantjes trekken, betekent veel voor het onderhoud van de basis.

Je kunt die extra basis als trainer ook schalen voor wat je het waard vindt. Iemand die fanatiek aan spinning doet zal waarschijnlijk ook goed presteren op de hardloopschoenen bij een stevige intervaltraining. Je kunt er een wegingsfactor aan hangen en dat vervolgens optellen bij de trainingskilometers als hardloper. Nu heb je de basis te pakken, zelfs heel precies door de wegingsfactor.

2 - Progressie ontstaat door slimmer of meer te trainen. Vaak kan iemand 10 tot 15% meer trainen als de gezondheid het toelaat. Daaruit ontstaan trainingsvoordelen. Je kunt als trainer sturen op duurvermogen, kracht, coördinatie, lenigheid en nog een aantal zaken. Tenslotte wil die hardloper maar één ding, die favoriete afstand in minder tijd afleggen. Dat betekent leren sneller te lopen. Maar als trainer weet je dat er grenzen zijn. De progressie zal in steeds kleinere stapjes gaan naarmate de hardloper beter wordt.

3 - Dan weet je als trainer dat er harde grenzen zijn aan de verbetering. Ga je over die grens dan ontstaan blessures. De meeste blessures bij hardlopers hebben te maken met overtraining. Er is net iets te hard getraind bij een tempotraining en bij de volgende duurtraining is die blessure nog niet weg en gaat dan ook niet weg. Of er is te hard gestretcht bij de cooling-down en een klein scheurtje irriteert de hardloper. Op zich niet rampzalig, het lichaam is tot veel in staat. En toch wil die hardloper alsmaar door. Dan tekent zich een kleine of grote terugval af. Breng je hardlopers bij dat er altijd een reden is waardoor de progressie stopt of zelfs bergafwaarts gaat.

Dat bergafwaarts gaan heeft niet meteen te maken met hoe ambitieus iemand is. Een recreant of een subtopper kunnen beiden vier keer in de week trainen. Beiden kunnen te maken krijgen met overtraining en zitten in hetzelfde schuitje. De grens aan progressie is niet alleen het domein van die topper in spé die de wereld wil veroveren en daardoor vaker op de grens zit tussen wat gezond is en overbelasting.

4 – Het tempo is vaak bepalend voor progressie maar ook of iemand zijn blessures te boven komt. Wie veel rustig traint kan vaak veel kilometers aan zonder blessures. Wie nooit snelle kilometers maakt, zal zelden progressie boeken. Het is voor de trainer een interessant spel om te variëren met het tempo. Alles hangt af van waar een loper nu staat (zie 1) en wat de grenzen zijn van dit moment. Vanaf het volgende niveau kijk je weer naar de grens.

Als je hardlopers grenzen verleggen zijn ze tijdelijk kwetsbaar. Volgens de trainingsleer heb je wel adaptatie en neemt de meerwaarde van iedere volgende stap af maar dat is geen koel klinisch proces. In die periode kan een blessure makkelijker grip krijgen. Het is jouw taak dat je zoekt naar de balans in tempo en herstel. Hardlopers zijn wel eens bang om progressie te verliezen. Als trainer weet je dat een periode van stabilisatie in het proces van progressie vaak meer oplevert dan alleen maar door ploeteren. De lente is er niet alleen maar voor afzien en harken maar voor frisse benen en bokkesprongen. Dat plezier levert meer progressie op.

Deel dit artikel