Trainer kijk voorbij het schema

08 augustus 2019

In de hardloopsport vind je overal schema’s. Van beginners tot en met de toppers, je kunt gratis en betaalde schema’s vinden voor hardlopers. Het zijn handige hulpmiddelen omdat de opbouw met precisie moet plaatsvinden. Het geeft je als trainer een handvat maar daar achter zit veel meer… de wereld van de trainingen. Daarom een aantal trainers- en coachingtips voor het werken met schema’s.

1 Een schema bevat aanwijzingen, doelen en richttijden. Het is met opzet wat eenvoudig opgeschreven. In feite is het niet meer dan een planning voor jou en de hardloper. Het nadeel van een planning? Het is niet de uitvoering. Het is niet de belasting die echt wordt ervaren. Houd van warming-up tot cooling-down echt bij wat de hardlopers daadwerkelijk doen.

Gepassioneerde sporters doen vaak nog wel een paar trainingsuurtjes meer. Dat kan ook nadelig uitpakken, vooral als een sporter al richting de piekperiode van zijn schema gaat. Dan kan de passie omslaan in overtraining. Daarom wil je echt weten wat er gelopen is en hoeveel uren zitten in bijvoorbeeld cross-training, herstel of looptechnische oefeningen. Aan de andere kant staat de ongemotiveerde sporter. Ook bij hem of haar wil je weten of het schema echt wordt aangehouden. Houd het dagboek bij, digitaal of offline.

2 Omarm de verandering áls deze effectief blijkt. Gaat de belastbaarheid omhoog doordat bijvoorbeeld op andere tijden wordt getraind? Omarm het. Hardlopers zien op tegen technische oefeningen maar het levert minder blessures op en betere versnellingen? Omarm het.

Er zijn talloze kleine verbeteringen te vinden. Die vind je niet in een schema. Houd het niet bij het oude systeem als je kleine verbeterpunten vindt. Pas je systeem aan en werk met de nieuwe informatie en ervaringen.

3 Bij een schema horen goede omstandigheden. Staat in een schema een interval in een bosachtige omgeving? Of juist op een atletiekbaan? Zorg voor die omstandigheden of boots het na. Omstandigheden zoals een baan, mede-sporters, de kwaliteit van de sporters tijdens de trainingen, geluid van bijvoorbeeld verkeer. Alles heeft invloed. Let op de omstandigheden om zo goed mogelijk met atleten te werken.

4 Wacht het succes of een blessure niet af. Ga op zoek naar aanvullende informatie. Blijkt jouw hardloper of groep sterk in bijvoorbeeld de cross? Duik er in wat je daar allemaal voor skills nodig hebt. Ga niet alleen af op de autonome vooruitgang van je atleet. Dan loop je onverwacht veel vertraging op. Draai de vertraging om en je hebt meer bagage in huis om je atleet een versnelling te geven als deze die informatie aankan.

5 De menselijke factor achter een schema: jij gelooft in je werk als trainer en de hardlopers geloven in jou. Ontwikkel jezelf, deel het en ontwikkel je hardlopers. De hardlopers helpen jou als trainer weer verder.

Schema’s zijn prachtig, een heerlijk hulpmiddel. Trainer en atleet zijn de uitvoerders en dan merk je pas echt wat er toe doet. Veel plezier bij de komende trainingen.

Deel dit artikel